VELIKA VINA
U NOVOM SADU

Više od sedamdeset vinarija iz zemlje i sveta okupiće se 03. i 04. aprila u Hotelu Park, na trećem Novosadskom salonu vina!

Kako je bilo prošle godine?

Broj izdatih čaša

4000+

Broj vinarija

90

Hotel Park, Novi Sad

III
NOVOSADSKI
SALON VINA

Od prošle godine Novi Sad može da se podiči time da konačno ima specijalizovani vinski događaj na kome zajedno nastupaju najveći i najvažniji vinari iz cele Srbije, zemlje regiona, kao i internacionalne vinske zvezde.

Posetioci


2000+

Predavači


20+

Dođite opet


03. i 04. April 2020

O događaju

Ove godine Novosadski salon vina održaće se 03. i 04. aprila u Hotelu Park, a očekuje se učešće oko sedamdeset vinarija iz zemlje i sveta. Pored Fruškogoraca, Župljana, Šumadinaca i vinara iz svih domaćih vinogorja, publici će se predstaviti i gosti iz Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Austrije, Francuske…. Izlagači su pažljivo odabrani, tako da posetioce očekuje selekcija najboljih, a među vinima biće izložena i ona koja prvi put izlaze na tržište.

Pored vinara, u posebnom delu svoje proizvode izložiće i odabrani proizvođači rakija i žestokih pića

Novosadski salon vina ima ambiciju da na jednom mestu i profesionalcima i entuzijastima ponudi ono najbolje na domaćem tržištu i da bude vrhunska platforma za degustacije, diskusiju i druženje ljubitelja vina i vinskih profesionalaca.

Novosadski salon vina - O salonu 1
Novosadski salon vina - O salonu 2
Novosadski salon vina - O salonu 3
Novosadski salon vina - O salonu 4
Novosadski salon vina - O salonu 5
Novosadski salon vina - O salonu 6
Novosadski salon vina - O salonu 7
Novosadski salon vina - O salonu 8

PREDAVAČI

Svi naši posetioci žele pre svega da se dobro zabave, da budu u toku sa poslednjim trendovima, upoznaju vinare, možda i buduće poslodavce, probaju odlična vina na master klasovima ili da se povežu sa drugim ljudima koje zanima svet vina.

kolumne_igor_lukovic_vinski_magazin_vino_i_fino_image_2

Igor Luković

Urednik magazina Vino i Fino.
Prvi domaći sudija na Decanteru.

dzo ahern druga

Džo Ahern MW

Zvezda salona 2019.

Novosadski salon vina - O salonu 9

Podelite znanje

Dodajte hashtag #salonvinans vašim slikama i podelićete instagram post ili story i na našem sajtu u sekciji novosti.

RADIONICE

Kao i prošle godine, tokom dva dana biće održan i bogat program masterklasova i radionica na kojima će stručnjaci iz celog sveta istraživati tajne različitih teroara i sorti i pomagati vinoljupcima i vinarima da lakše pronađu svoj vinski put. 

Pored gostiju iz Austrije, Poljske, Mađarske i Hrvatske, masterklas o vinima Nove Evrope, sortama, teroaru i njihovim potencijalima na međunarodnom tržištu održaće vinska zvezda iz Velike Britanije Džo Ahern MW. 

Posetioce očekuju i retka vina, stare berbe i puno ekskluzivnih degustacija. Više o tome na stranici program.

USKORO PROGRAM ZA 2020

Izdvajamo od prošle godine

Da li su Gubovac, Kusak, Varina, Šljivovo ili Starci imena budućih zaštićenih polažaja u Župi? Koliko su velike razlike u teroarima, kakva vina dolaze sa njih i kakvi su istinski potencijali Župe, ispričaće vam Tomislav Ivanović, neumorni istraživač i putnik kroz vinsku prošlost i budućnost Srbije.

14.00h Petak
“Grand Cru” položaji Župe
Tomislav Ivanović
Ulaz: 1000 rsd
Banket sala

Ivana Simjanovska je žena sa iskustvom međunarodnog vinskog sudije, autorka Makedonskog vinskog vodiča, publicista i edukator. Njena selekcija velikih crvenih vina pokazaće nove trendove u vinskoj industriji Severne Makedonije i svu raskoš i potencijale južnjačkog podneblja.

16.00h Petak
Big Macedonian Reds
Ivana Simjanovska
Ulaz: 1000 rsd
Banket sala

Jo Ahearne MW krenula je iz Velike Britanije i proputovala ceo svet stvarajući vina od Australije do Francuske, radeći za neke od najpoznatijih imena u svetu vina. Od pre nekoliko godina, najveći deo vremena provodi na Hvaru, gde stvara autentična vina pod sopstvenim imenom. Na Novosadski salon, Jo Ahearne MW stiže sa selekcijom vina od Austrije, preko Mađarske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, sve do Grčke, pokušavajući da pruži odgovore na pitanja o potencijalima autohtonih sorti, sličnostima teroara u regiji Nove Evrope i strategijama i šansama za brendiranje i prodaju vina na razvijenom svetskim tržištima.

18.00h Petak
Potentials of New Europe Terroirs
Jo Ahearne MW
Ulaz: 1000 rsd
Banket sala

Balkan nudi bogatstvo autohtonih sorti i jedinstvenih podneblja i vinogorja, gde i poznate svetske sorte pokazuju svoje novo lice. Galina Todorova Nioforou, organizatorka uticajnog BIWC takmičenja, pred publiku u Novom Sadu dolazi sa izborom legendarnih i retkih vina, osvajača trofeja i velikih zlatnih medalja!

14.00h Subota
Balkan Wine Treasures: Trophy and Double Gold medalists from BIWC
Galina Todorova Niforou
Ulaz: 1000 rsd
Banket sala

Radionica koju vodi polufinalista ASI svetskog takmičenja za somelijere, osvajač titule najboljeg na Balkanu i aktuelni nacionalni šampion Vuk Vuletić. Somelijer naoružan impresivnim znanjem, strasni ljubitelj dobrog sanđovezea, povešće vas u sasvim ličnu šetnju kroz najbolja vina iz regije Chianti Classico

16.00h Subota
Vodič kroz Chianti Classico
Vuk Vuletić
Ulaz: 1000 rsd
Banket sala

Desetoro domaćih enologa podeliće sa publikom svoje priče, znanja, strasti, vizije i želje kroz deset čaša jedinstvenih vina. Ne propustite priliku da čujete oni koji stoje iza srpskih vinskih čuda imaju da vam kažu!

18.00h Subota
10 enologa, 10 vina, 10 vinskih priča
Srpski enolozi otkrivaju svoje tajne
Ulaz: 1000 rsd
Banket sala

slika dzo ahern
Novosadski salon vina - O salonu 10
Novosadski salon vina - O salonu 11
Novosadski salon vina - O salonu 12

CENA ULAZNICE

Ulaznice za Novosadski salon vina predstavljaju dnevnu kotizaciju koja uključuje degustaciju izloženih vina. Dnevna ulaznica iznosi 1.000 dinara i može se kupiti putem interneta kroz GIGS TIX mrežu (klikom na dugme KUPITI ULAZNICE) ili na licu mesta u hotelu Park tokom trajanja Novosadskog salona vina. Dnevna ulaznica ne uključuje prateći program.

Radionice i master klasovi

Bogat program radionica i masterklasova na Novosadskom salonu vina dovodi pred publiku velika imena iz sveta vina.  Naši predavači su iskusne međunarodne vinske sudije bogatog iskustva, ali i harizmatični edukatori sposobni da svaku veliku vinsku temu učine zanimljivom čak i laicima u svetu vina. Pogledajte ovogodišnji program i odlučite sami. 

Novosadski salon vina - O salonu 13
Novosadski salon vina - O salonu 14

Vina preko 70 vinara

Novosadski salon vina koncipiran je tako da ljubiteljima vina, ugostiteljima, somelijerima i vinskim profesionalcima otvori prostor da se na najbolji način upoznaju sa aktuelnom produkcijom i ponudom na domaćem tržištu, a osim njih tu će biti domaći i strani vinski novinari, edukatori, enolozi, kao i brojni trgovci vinima.