Bermet vino – šta je i kako se pravi?

Ako se pitaš šta je bermet vino, odgovorićemo ti da je to slatko, alkoholno i aromatizovano vino. Prepoznatljivo je po unikatnom ukusu koji mu daju različiti biljni aromati i začinske trave, gde dominira pelin, čija prijatna gorčina obogaćuje osnovnu aromu.

Bermet vino je specijalno piće karakteristično za Frušku Goru.

Ako te zanima kako se pravi bermet vino, treba da znaš da je proces proizvodnje pravi mali ritual.

Svaki proizvođač ima svoje tajne recepte za bermet vino, što svaki bermet čini jedinstvenim.

Ovaj specijalitet datira još iz 18. veka i proizvođen je u manastirima Fruške Gore, tradicionalno čuvanih veština koje se prenose s generacije na generaciju.

U prošlosti, Sremski Karlovci su bili srpska prestonica vina, sa vinima koja su se izvozila u zemlje poput Poljske, Češke, Švajcarske, Moldavije i Belgije već u 15. veku.

Bermet vino se izvozilo u Sjedinjene Američke Države pre više od 150 godina, a uživali su ga i na Titaniku kao i na dvoru Beča. Danas postoji oko 17 proizvođača u Sremskim Karlovcima koji godišnje proizvedu oko 90,000 boca bermet vina.

Da bi se dobio autentični bermet, koristi se vino sa sadržajem alkohola od 15 do 18%, što mu daje specifičnu aromatizaciju. Kroz dugi niz godina taj recept se razvijao i čuvao među fruškogorskim manastirima, čiji monasi su starali čak 35 manastira, dok ih danas ima preostalo 17.

Ako si ljubitelj unikatnih vina i zanima te recept za bermet vino, istraživanje i učenje o ovom posebnom vinu otvoriće ti svet tradicionalnih aroma i starih vinskih tajni.

Istorija i poreklo Bermet vina

Bermet vino predstavlja dragoceni deo vinske kulture i tradicije Srbije. Istorija bermet vina se proteže kroz vekove, a njegovo poreklo je usko vezano za Frušku Goru i habsburški dvor. Tradicionalna proizvodnja vina na ovim prostorima omogućila je da bermet postane neizostavni deo vinske industrije.

Sremski Karlovci
Sremski Karlovci

Koreni i tradicija

Tradicionalna proizvodnja vina na Fruškoj Gori počela je u srednjem veku, u okviru 35 manastira. Bermet se tada proizvodio kao specijalno aromatizovano vino korišćenjem biljaka poput majčine dušice, žalfije, cimeta i suvog voća. Ovo vino je doživelo svoju popularnost širom Evrope, pa čak i na Titaniku.

Uticaj habsburškog dvora

Za vreme vladavine Austrougarske monarhije, bermet je postao omiljeno vino na habsburškom dvoru. Vođena je stroga kontrola kvaliteta, čime je obezbeđen visok standard i autentičnost proizvoda. Ovo vino je često izvozilo u zemlje poput Češke, Poljske i Belgije, što je dodatno uticalo na njegovu popularnost.

Uloga Fruške Gore

Fruška Gora ima ključnu ulogu u istoriji bermet vina. Ovo područje je poznato po bogatoj tradiciji vinogradarstva koja je opstala do današnjih dana. Bermet u vinskoj industriji često je povezan sa Sremskim Karlovcima, gde se i danas proizvodi u privatnim vinarijama i manastirskim podrumima.

Regioni Vinarije i proizvodnja
Sremski Karlovci Najpoznatiji proizvođači bermeta, poput vinarije Kiš.
Banostor Proizvođači specijalnih vina koja se izvoze širom sveta.
Fruška Gora Tradicionalna proizvodnja u manastirima od srednjeg veka.

Istorija bermet vina u Srbiji obiluje bogatom i jedinstvenom pričom koja osvetljava značaj ovog pića kroz vekove, pružajući neizostavan deo domaće vinske industrije.

Karakteristike i proizvodnja Bermet vina

Proizvodnja bermet vina je složen proces koji zahteva pažljivo birane sastojke i specifične metode.

Zajedničke karakteristike bermet vina uključuju visok procenat alkohola i bogatstvo aroma koje ga izdvajaju kao jedno od najposebnijih vina na svetskom tržištu.

karakteristike bermet vina
Bermet spada u grupu aromatiozovanih vina

Aromatizovana vina

Bermet vino pripada grupi aromatizovanih vina, što znači da se tokom proizvodnog procesa dodaju specifične biljke i začini.

Ovo daje bermetu jedinstven ukus i miris, karakterističan za Frušku Goru. Najčešće se koriste lekovite trave, južno voće i egzotični začini, što doprinosi kompleksnom i bogatom profilu ovog vina.

Specifičnosti proizvodnje

Proizvodnja bermet vina obuhvata nekoliko ključnih koraka. Prvo, pažljivo se bira grožđe sa najboljih vinograda Fruške Gore. Nakon berbe, grožđe prolazi kroz proces fermentacije, u koji se dodaju specifične biljke.

Kontrola fermentacije je ključna za očuvanje željenih aroma i ukusa. Bermet vina imaju alkoholni sadržaj od 16-18% i rezidualni šećer u rasponu od 80-120 g/l, što doprinosi njegovoj karakterističnoj gorko-slatkoj noti.

Sastojci i dodaci

Jedan od najvažnijih aspekata proizvodnje bermet vina su sastojci. Pored kvalitetnog grožđa, dodaju se bilje kao što su pelin, kao i razni egzotični začini.

Ukupna kiselost bermet vina se kreće između 5-7 g/l sa pH vrednosti od 3,5 do 3,8. Pravilna kombinacija ovih sastojaka je ključ za postizanje optimalnog balansa ukusa i mirisa, koji su neophodni za jedinstveno iskustvo koje bermet vino pruža.

Osobina Beo Bermet Crven Bermet
Temperatura serviranja 10-12°C 16-18°C
Alkoholni sadržaj 16-18% 16-18%
Rezidualni šećer 80-120 g/l 80-120 g/l
Ukupna kiselost 5-7 g/l 5-7 g/l
pH vrednost 3,5-3,8 3,5-3,8

Bermet vino u Srbiji


Bermet vino uživa izuzetnu popularnost u Srbiji, naročito među ljubiteljima vina koji cene bogato nasleđe i tradiciju.

Izvorna proizvodnja se najviše odvija u regionima kao što su Fruška Gora i Sremski region, gde se uzgajaju autohtone sorte grožđa.

Sa svojim specifičnim ukusom i bogatom aromom, bermet vino u Srbiji postalo je sinonim za kvalitet i autentičnost.

Popularnost i značaj

Danas bermet vino igra značajnu ulogu na srpskoj vinskoj sceni. Popularnost ovog vina raste iz godine u godinu, posebno među konzumentima koji tragaju za jedinstvenim gastronomskim iskustvima. Pored toga, bermet vino je često prisutno na raznim vinskim manifestacijama i događajima, gde privlači pažnju kako domaćih tako i stranih ljubitelja vina.

Vinske sorte za Bermet

Smederevka - autohtona srpska sorta grožđa
Smederevka – autohtona srpska sorta grožđa izvor:youtube/screenshot

Proizvodnja najboljeg bermet vina zahteva pažljiv izbor vinskih sorti. Grožđe kao što su Prokupac, Smederevka, Chardonnay, Merlot i Rajnski rizling (Rhine Riesling) često se koriste za stvaranje ovog aromatičnog vina.

Vina kao što su Kiš Merlot, Kiš Bermet Beli i Kiš Bermet Crveni predstavljaju izvrstan izbor za ljubitelje bermeta.

Najbolje vinarije

Neke od najpoznatijih vinarija koje proizvode bermet vino uključuju Institut za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, Kišovu vinariju, kao i vinariju „Aleks Bermet„.

Svaka od ovih vinarija ima svoju posebnu verziju bermet vina, što tržište čini bogatim različitim varijacijama. Na primer, Kiš Merlot (2021) dostupno je po ceni od 1,715 RSD, dok su Kiš Bermet Beli (2023) 1,285 RSD i Kiš Bermet Crveni (2024) 1,440 RSD.