U toplim, letnjim večerima, kada nam se đuska uz laganu muziku, ili samo sedi na terasi u samoći ili u društvu najdražih prijatelja, taj užitak nije potpun bez pića koje osvežava i opušta.
Šareni, osvežavajući kokteli na bazi vina idealni su za leto – razigrani, lagani, estetski privlačni.
Ako ste neko ko voli vina ili uživa u kooktelima, ili još bolje, ako ste ljubitelj i jednog i drugog, našli ste članak za sebe.
Ne morate imati posebnu opremu niti veštinu pravljenja koktela.
Dovoljno je samo dobro vino koje najviše volite i sastojci koji su lako dostupni i pristupačni i za nekoliko minuta dobijate savršen domaći koktel koji pleni izgledom, osvežava i pravi spektakl od svake obične letnje sedeljke.
Pripremili smo za vas pet recepata koji kombinuju lokalno vino, limun ili limetu, osvežavajuću mineralnu vodu, kockice leda, listiće nane, likere poput Blue Curaçao ili Grenadina i sezonsko voće.
Bez obzira na to da li volite crveno, belo ili penušavo vino, ovde ćete pronaći opciju (ili više njih) koja će vas oboriti s nogu i koju ćete sigurno uvrstiti u svoju knjigu recepata.
1. Red Sangria koktel – Španski darovi

Red Sangria je tradicionalni španski koktel koji osvaja svojom jednostavnošću i bogatim voćnim ukusom.
Pravi se od crvenog vina, svežeg voća i dodataka poput narandžinog soka i likera, što mu daje osvežavajuću slatkoću i aromatičnost. Idealna je za tople letnje dane i druženja, jer je lagana, voćna i lako osvežava.
Sangria nosi duh mediteranskog načina života, okupljanja i radosti, savršena je za deljenje sa prijateljima i porodicom, unoseći živost i lepotu u svako društvo.
Sastojci za pripremu
750 ml crvenog vina (najbolje voćno, poput Tempranilla ili Bermeta)
100 ml narandžinog soka
50 ml likera Triple Sec ili Cointreau
1-2 kašike šećera (po ukusu)
1 narandža, isečena na tanke kolutove
1 limun, isečen na tanke kolutove
1 jabuka, isečena na kockice
150 ml gazirane mineralne vode ili soda (po želji)
Led
Priprema: U veliki bokal sipajte vino, narandžin sok, liker i šećer. Dodajte isečeno voće i dobro promešajte da se šećer rastvori.
Ostavite u frižideru da odstoji najmanje 1-2 sata (može i duže, da pusti arome). Pre služenja dodajte led i po želji gaziranu vodu za osvežavajuću teksturu.
Poslužite u čašama sa voćnim kolutićima kao dekoracijom.
2. Spicy Sauvy B – Hrabra elegancija za tople večeri

Ovaj krajnje jednostavan koktel zapravo će prijatno iznenaditi i razbuditi sve one koji su dovoljno hrabri da ga probaju.
Savršen je za entuzijaste koji žele da otkriju nešto novo, ali i za one koji planiraju da na sledećem okupljnju oduševe goste jednostavnim, a efektnim pićem.
Najbolje ga je služiti u visokim, tankim čašama za belo vino
Sastojci za jednu čašu:
- 150 ml hladnog Sauvignon Blanca
- 3-4 zamrznuta kolutića halapenja
Priprema: Kolutiće halapenja stavite u zamrzivač na 2 sata, zatim ubacite u vino. Ne mešajte, samo uživajte u bojamai laganom pikantnom i ukusu.
3. Bellini – Venecija u čaši

Rođen u čuvenom venecijanskom Harry’s Baru sredinom 20. veka, ovaj napitak bio je omiljen među umetnicima, piscima i boemima, od Ernesta Hemingveja do Orsona Velsa.
Svetao je, penušav, slatkast i u sebi nosi dizu neodoljive otmenosti.
Idealno se uklapa u atmosferu kasnog letnjeg ručka na terasi, uz platu sira i laganu muziku.
Sastojci za jednu čašu
- 100 ml Prosecca (ili kvalitetnog penušavca)
- 50 ml pasirane breskve (poslužiće i ona iz konzerve)
Priprema: U hladnu čašu stavite breskvu, lagano dodajte Prosecco i nežno promešajte.
4. Rossini – Letnja simfonija u crvenom

Ovaj koktel donosi igru balončića i jagode u vinskoj čaši i spaja kontraste razigranosti i sofisticiranosti. Ime je dobio po italijanskom kompoziotru Đakomu Rosiniju.
Savršen je za ženske večeri, rođendanske zdravice i svaku priliku koja zahteva nešto posebno – stil, lakoću, ukus i lepotu u jednom.
Sastojci za jednu čašu
- 100 ml Prosecca
- 50 ml pasirane jagode (može i domaća ili smrznuta)
- Led (opciono)
Priprema: Jagode u čaši, preliti Proseccem i nežno promešati. Rub čaše ukrasiti kriškom jagode.
5. Lagoon Sangria – Egzotika u plavoj boji

Ovaj koktel nije samo piće. On je letnji dan na moru pretočen u piće. Kombinacija belog vina, Blue Curaçao likera i citrusnih nota stvara efekat tropske svežine, dok duboka plava nijansa priziva talase, plažu i trenutak kada sunce zalazi za horizontom.
Ovo piće je najlepše kad se podeli sa društvom na nekom većem okupljanju, dok roštiljate u dvorištu ili samo uživate na nečijoj terasi.
Ako želite koktel koji oduševljava i ukusom i izgledom, najpre isprobajte Lagoon Sangriju.
Sastojci za bokal od četiri čaše
- 500 ml belog vina (Vranac, Rajnski rizling)
- 50 ml Blue Curaçao likera
- 200 ml gaziranog soka od limuna ili obične mineralne vode
- Led
- kriške limuna, limente, narandže…
- Sveža nana
Priprema: U bokal stavite vino, liker i sodu, dodajte led i voće. Dekorišite listićima nane.
Saveti za savršene koktele

Pravljenje koktela kod kuće može biti jednostavno, zabavno, ali i tako da pića izgledaju sofisticirano, kao da su sošla od ruke vrhunskog koktel-majstora.
Uz nekoliko korisnih trikova svaki put ćete dobiti savršen rezultat.
1. Pravilno rashladite vino
Za letnje koktele, idealno je da vino bude na temperaturi od 8 do 10 stepeni.
Ako je toplije, ukusi se gube i piće brzo postaje „mlako“, a ako je previše hladno, smeta aromama.
2. Led uvek ide prvi u čašu
Dodavanjem leda pre nego što sipate tečnost, postižete bolju kontrolu temperature i izbegavate razvodnjavanje – led se sporije topi kada je već okružen tečnošću.
3. Pripremite pasirano voće unapred
Pasiranu jagodu ili breskvu možete pripremiti dan ranije i držati je u frižideru. Taman će se lepo ohladiti i biti spremna za instant upotrebu.
4. Eksperimentišite s dekoracijom

Kriške limete, narandže, grančice sveže nane, pa čak i cvetovi mente ili lavande, čine koktel ne samo lepšim nego i aromatičnijim.
Dekoraciju ne treba zanemariti jer je i te kako važna za kompletan doživljaj.
5. Ostavite voće da odstoji
Kada pripremate Blue Lagoon Sangriu, važno je da voće stoji u bokalu dovoljno dugo da pusti arome, ali ne predugo, da ne omekša previše.
Idealno vreme stajanja u frižideru pre služenja je 30 minuta do 1 sat. Na taj način će se citrusi i nana spojiti s vinom i likerom, a boja ostati živahna i bistra.
Ako ostavite duže od 2 sata, voće može postati kašasto i promeniti teksturu i ukus pića.
6. Gaziranu tećnost dodajte neposredno pred serviranje
Koktele sa sodom, gaziranim sokom ili kiselom vodom kompletirajte tim sastojkom neposredno pre posluživanja, kako bi mehurići ostali sveži i izraženi.
Letnja inspiracija u gutljaju – vinska avantura počinje

Pet koktela koje smo vam predstavili nisu samo recepti, već poziv na igru, istraživanje i stvaranje novih trenutaka s prijateljima, porodicom ili u miru i komforu sopstvenog dvorišta.
Svaki od ovih koktela nosi drugačiji duh, ritam i raspoloženje. A najbolji deo cele priče je što ih možete ih do mile volje možete prilagođavati svom ukusu i igrati se njima.
Pa tako na primer:
- Kalimotxo-u dodajte nekolikolistića nane ili malo limunovog soka za dodatnu svežinu.
- U Spicy Sauvy B ubacite prstohvat morske soli na ivicu čaše (kao kada pravite tekilu ili margaritu ), ili probaj s tankom kriškom krastavca, malo će razblažiti ljutinu.
- Bellini oplemenite kapmai likera od breskve ili Amareta. Možete koristiti i roze penušavac za romantičniji vizuelni efekat.
- Rossini će biti još efektniji uz kap-dve aceta balsamica ili nekoliko zrna bibera. To mu daje malo dubine i ozbiljnosti.
- Blue Lagoon Sangria je tek pogodna za igru. Eksperimentišite s egzotičnim voćem poput kivija, ananasa ili borovnica.
Sada je red na vas!
Izaberite svoj omiljeni koktel, napravite ga već večeras i pretvorite običnu letnju noć u onu za pamćenje.
Podelite svoju verziju na društvenim mrežama, tagujte nas i napišite koji koktel vam je najdraži.
Kreirajte koktele koje će svi pamtiti, jer najbolji recept je onaj koji nosi vaš pečat.